Quantcast
Channel: تشکل ITS »مصوبات
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

مصوبه ۲ –حذف معکوس شمارهای چراغ راهنمایی

0
0

طرح موضوع : توسط خانم مهندس ایران نژاد به نمایندگی از طرف شرکت کنترل ترافیک تهران موضوع ” بررسی آثار شمارشگرهای معکوس چراغهای راهنمایی بر عملکرد رانندگان ” مطرح شد و موضوع مورد بحث دیگر اعضا قرار گرفت.

شمارشگر معکوس زمان سبز و قرمز عمدتاً با هدف تسهیل تصمیم‌گیری رانندگان برای عبور و یا توقف در فواصل بحرانی حدفاصل تغییر فاز و همچنین ایجاد آرامش بیشتر در زمان انتظار پشت چراغ در فاز قرمز نصب و راه‌اندازی می‌شود تا با اطلاع‌رسانی به موقع رانندگان، شرایط عملکرد آنان در تقاطع بهبود بخشیده شود. سیستم شمارنده معکوس مدت زمان باقیمانده چراغ سبز و قرمز را نمایش می دهد . به این منظور سیکل قبل به عنوان مبنای اندازه گیری لحاظ می شود، به عنوان مثال شمارشگر مدت زمان چراغ سبز در سیکل جاری را برحسب ثانیه اندازه گرفته و در سیکل بعدی این عدد را به عنوان مدت زمان چراغ سبز لحاظ می کند، همچنین در این سیکل نیز زمان چراغ سبز را اندازه گیری می کند تا در سیکل بعد، از آن استفاده کند این عملکرد به صورت پیوسته اجرا می شود همچنین این فرایند برای چراغ قرمز نیز مشابه است.

عملکرد معکوس شمار در تقاطعات هوشمند:

در حالت فرماندهی هوشمند چون مدت زمان چراغ سبز و قرمز با توجه به حجم ترافیک عبوری متغیر است مدت زمان سیکل قبلی برای سیکل جدید معتبر نمی باشد و باعث می شود عدد نمایش داده شده از یک عدد بزرگتر به عدد صفر پرش کرده و یا پس از رسیدن به صفر برروی این عدد توقف کند.
جهت رفع این عیب از فرمان های قرمز عابر پیاده در فاز موافق و مخالف استفاده می شود با توجه به این اصل که قبل از اتمام سیکل، چراغ عابر پیاده شروع به چشمک زدن می نماید از این فرمان جهت هماهنگ کردن شمارنده با دستگاه فرماندهی استفاده می شود. بر این اساس زمان توقف شمارنده برابر با زمان شروع زمان تخلیه عابر چراغ عابر پیاده همان فاز تعریف شده است که در اکثر موارد برابر با ۷ ثانیه برای شمارنده قرمز و ۳ ثانیه برای شمارنده سبز می باشد.

مروری بر تجربیات دیگر کشورها:

مروری بر ادبیات پیشین نشان دهنده این مطلب است که معکوس شمار برای تقاطعات هوشمند در هیچ جای دنیا بکارگیری نشده و ایران اولین تجربه بکارگیری این سیستم را در تقاطعات هوشمند دارد. معکوس شمار وسایل نقلیه که در کشورهای جنوب شرقی آسیا و چند کشور حاشیه خلیج فارس رواج پیدا کرده ، همگی در تقاطعات زماندار ثابت نصب شده اند. همچنین، علی‌رغم راه‌اندازی این سیستم در تعدادی از کشورهای جهان در سال‌های اخیر و همه‌گیر شدن آن در تمامی تقاطعات این کشورها، مطالعات محدودی در خصوص نحوه اثرگذاری این شمارشگرها بر رفتار رانندگان و شیوه عکس‌العملی رانندگان در مقابل آنها انجام پذیرفته است.
در مطالعه ای که توسط چن و همکارانش در سال ۲۰۰۷ در تایوان صورت پذیرفته، یک نهاد دولتی اقدام به بررسی آثار نصب شمارنده‌های سبز و قرمز بر ایمنی تقاطعات نموده است. این مطالعه بررسی خود را بر اساس آمار تصادفات جرحی و فوتی در ۱۸۷ تقاطع در طی سه سال از ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ انجام داده است. این مطالعه نشان داده است آمار تصادفات جرحی و فوتی در تقاطعاتی که در آنها شمارشگر معکوس سبز نصب شده است ۱۰۰% افزایش داشته در حالی که در تقاطعاتی که در آنها شمارشگر قرمز نصب شده است این آمار ۵۰% کاهش داشته است. در تقاطعاتی که هر دو شمارشگر سبز و قرمز نصب شده‌اند آمار تصادفات ۱۹% افزایش داشته است. چن و همکارانش این‌گونه استنباط نموده‌اند که در هنگام نمایش زمان سبز باقی‌مانده در شمارشگر معکوس سبز، رانندگان با هیجان بیشتری اقدام به افزایش شتاب و سرعت خود می‌کنند که نتیجه آن به صورت افزایش تصادفات بوده است. در مقابل، در حالتی که شمارنده قرمز به رانندگان در خصوص زمان قرمز باقی‌مانده اطلاع‌رسانی می‌کند، تخلفات می‌تواند کاهش یابد و این امر منجر به کاهش تصادفات گردد. بر این اساس چن و همکارانش در سال ۲۰۰۷ قویاً به مسئولین محلی توصیه نموه‌اند که از نصب شمارشگرهای سبز پرهیز کرده ولی شمارشگرهای معکوس قرمز را به خصوص در تقاطعات چند فازه و متراکم برای افزایش آرامش رانندگان در زمان انتظار پشت چراغ نصب کنند. در یک مطالعه جامع‌تر که در سال ۲۰۰۹ توسط چیو و چانگ در تایوان صورت پذیرفته پارامترهای بیشتری در خصوص آثار نصب شمارنده‌های سبز و قرمز در نظر گرفته شده است و نتایج این مطالعه نیز نشان می دهد علیرغم اینکه احداث شمارنده معکوس سبز ، نرخ دیر توقف کردن را کاهش می دهد ، منطقه دیلما حدود ۲۸ متر افزایش یافته و تصمیم گیری برای عبور به صورت ناپایدار و متغیر در می‌آید که منجر به افزایش ریسک تصادفات جلو به عقب می شود. از طرفی نصب شمارنده معکوس قرمز باعث می‌شود پارامترهای مد نظر بلافاصله پس از احداث (یک ماه ونیم پس از راه اندازی) بهبود یافته ولی پس از چندی با عادت کردن مردم به این شمارنده ها به حالت پیشین خود باز گردند.

نظرسنجی از رانندگان ایرانی:

برای تحلیل رفتار رانندگان تهرانی در مواجهه با شمارشگرهای سبز و قرمز چراغهای راهنمایی اقدام به تهیه فرم پرسشنامه و تکمیل آن توسط رانندگان گردیده است. بدین ترتیب تعداد ۸۰۰ فرم تهیه و از طریق روش مصاحبه در محل تکمیل گردیده است. نمونه ها از طیف رانندگان تاکسیها، اتوبوس، شخصی و حتی عابرین پیاده و نیز عده ای از متخصصین حمل ونقل با توزیع یکسان در سطح شهر انتخاب شده است.
نظرسنجی ها نشان می دهد که در صورتیکه زمان سبز شمارشگر زمانی کمتر از ۱۰ ثانیه را نشان دهد، ۴۲% از رانندگان در فاصله ۱۰۰ متری از تقاطع، سرعت را زیاد می کنند و این در حالی است که ۳۳% از رانندگان در هر فاصله ای از تقاطع که باشند، سرعت خود را زیاد کرده و سعی در عبور می کنند. این در حالی است که اگر شمارشگر بر روی عدد ثابت کوچکی توقف کرده باشد، ۶۶% از رانندگان سرعت را زیاد و سعی در عبور می کنند. بدین ترتیب در صورتی که شمارشگر بر روی عددی نظیر ۳ توقف کرده باشد، ۶۶% رانندگان افزایش سرعت و ۳۴% بقیه کاهش سرعت خواهند داشت. نمودار ۳ نشان دهنده این مطلب است که ۶۱% از رانندگان در اتمام زمان قرمز توجهشان برای شروع حرکت به شمارشگر است. لذا علاوه بر اینکه ناهمگنی رفتار رانندگی در چنین مواقعی خطر تصادفات جلو به عقب را افزایش می دهد، در صورتی که شمارشگر پرش داشته باشد، ۶۶% از وسایل نقلیه احتمالاً در شروع زمان سبز فاز بعدی، در وسط تقاطع با سرعت بالا در حال عبور می‌باشند که در این صورت احتمال تصادفات جلو به پهلو نیز افزایش می یابد. واضح است که این مطلب در ساعات خلوت شب، منجر به تصادفات جرحی و فوتی خواهد شد.

متن مصوبه جلسه روز شنبه مورخ ۷ دی ۱۳۹۲:

  1. معکوس شمارها توجیهی نداشته و موجب مشکلات جدی در حوزه ایمنی می شود، بدین ترتیب نصب معکوس شمارهای چراغ راهنمایی در تقاطعات هوشمند جدید ادامه پیدا نکند و معکوس شمارهای سبز در تقاطعات هوشمند کنونی حذف شده و جمع آوری شود.

  2. انجام مطالعه‌ای در خصوص معکوس شمارهای قرمز، جایگزینی نحوه اعلام تغییر فاز در تقاطعات چند فازه متراکمی که طول سیکلهای طولانی دارند و نیز برای اعلام زمان انتظار عابرین پیاده در دستور کار قرار گیرد. ملزومات قانونی و نحوه اجرایی نمودن در خصوص روشهای جایگزین معکوس شمار برای نحوه اعلام تغییر فاز نیز در این مطالعه، مورد بررسی قرار گیرد.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Trending Articles





Latest Images